Hírek, aktualitások

A nagy vándor - Hosszú utat tett meg egy kóborló túzokkakas

Szokatlanul hosszú kóborlási útvonalat járt be a Körös-Maros Nemzeti Park területén egy korábban műholdas jeladóval jelölt túzokkakas. A másodéves madár a Csanádi pusztákról indult, s bejárta a Kis-Sárrét és a Dévaványai-Ecsegi puszták túzokok által lakott élőhelyeit.

Különleges gombák bújtak elő a marosi erdőkben

Az őszi esők hatására a gombák is megjelentek a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén. A közönséges fajok mellett védett őzlábgalócákat és óriás bocskorosgombákat is felfedezhetünk az erdőkben.

Kellemes őszi időben túráztunk Réhelyen

Napsütéses időben, családias hangulatban zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság október 14-ére meghirdetett, „Színek varázsa” című őszi túrája a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontnál.

Ritka északi vendégünk, a kis sólyom

Október közepén felbukkantak az első kis sólymok a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ritkán kerülnek szem elé, így különleges élménynek számít, ha vadászat közben is meg tudjuk figyelni őket.

Az ártéri erdő titkaival ismerkedtünk a Maros-parton

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság október 14-én őszi sétára hívta a természetbarátokat a Maros-ártér részterületére. A vezetett túrára öt településről, összesen tizenkét vendég érkezett.

Sorban érkeznek északról a telelő madárfajok

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megérkeztek az északon költő, de nálunk telelő madárfajok első csapatai. Szép számban vannak már csörgő és fütyülő récék, kék galambok, kékes rétihéják és gatyás ölyvek is.

Megkapó látvány: nagy pólingok sétálgatnak a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén szeptember közepén már 10-15 példányra növekedett az itt állomásozó nagy pólingok száma. A hosszú csőrű, különleges madarak szorgalmasan szedegetik a táplálékul szolgáló rovarokat.

Újra virágba borult a Csorvási-löszgyep

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyep nyári kaszálásokkal érintett területein, szeptember közepén számos növény ismét virágzik.